Same dobre vibracije
Od 10h do 14h
Same dobre vibracije
9. 7. 2018 ob 9:27

Velenje dobilo monografijo akademskega kiparja Cirila Cesarja

Mestna občina Velenje je ob 95. rojstnem dnevu znanega Velenjčana Cirila Cesarja, akademskega kiparja in industrijskega oblikovalca, pri Velenjski knjižni fundaciji izdala reprezentančno likovno monografijo z naslovom Pot v svetlobo.

Ciril Cesar je že leta 2003 prejel visoko občinsko priznanje - Grb Mestne občine Velenje. Mesto se ponaša s kar nekaj njegovimi deli: spomenik Manifest in mozaik Atlantida v Sončnem parku, spomenik Antona Aškerca pri po Aškercu poimenovani osnovni šoli, spomenik Padlim gasilcem pri Gasilskem domu Velenje in steklena skulptura Sozvočje časa v Domu kulture Velenje. Na Velenjskem gradu pa je od leta 2006 dalje na ogled tudi stalna zbirka Cirila Cesarja. Modernistično podobo Velenja zaznamuje tudi Vila Cesar, ena od dveh velenjskih modernističnih vil, ki jo je zasnoval Ciril Cesar, arhitekturno pa jo je obdelal Rade Popović. Njegova dela so v Velenju, kjer živi še danes, pustila velik pečat.

Uradna predstavitev knjige bo v začetku septembra, v okviru praznovanja občinskega praznika in od takrat dalje pa bo na voljo tudi v prosti prodaji. (MO)