Maraton GNH
Nočna izmena na RF
Maraton GNH
2. 2. 2018 ob 7:50

Že 47. leto se bodo pomerili mladi glasbeniki

Komisija tekmovanja mladi slovenski glasbeniki in Zveza slovenskih glasbenih šol v letu 2018 organizirata že 47. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije. Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov vsako leto poteka na regijski in državni ravni. V letošnjem letu tekmovanje poteka v disciplinah violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle in komorne skupine s pihali.

Tekmovanje bo potekalo tudi v Glasbeni šoli Celje, in sicer 6. februarja, v disciplini citre. 

Državno tekmovanje bo potekalo na glasbenih šolah gorenjske regije med 5. in 17. marcem. Natančen razpored tekmovanja bo oblikovan po zaključenem regijskem tekmovanju. Zaključni koncert prvonagrajencev pa bo 21. marcav koncertni dvorani Zavoda  Sv. Stanislava v Ljubljani.

Celotno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov že desetletja temelji na prostovoljnem in angažiranem delu organizatorjev ter medgeneracijskim dialogom z veliko skrbjo za odkrivanje in spodbujanje mladih glasbenih talentov ter izmenjave pedagoških izkušenj pri delu z učenci. Gre za izjemen nacionalni projekt, ki vsako leto k sodelovanju privabi več kot 700 glasbenikov iz vse države, tekmovalci pa so razdeljeni v starostne kategorije od osnovne glasbene šole do študentov akademij.  Na tekmovanjih žirije in drugi prisotni strokovnjaki znajo poiskati najbolj perspektivne mlade umetnike, ki jih usmerjajo v nadaljnjem razvoju. Vrsta koncertnih izkušenj pred, na in po tekmovanju omogoča mladim umetnikom hitrejši in celostni umetniški in osebnostni razvoj. (MO, foto: glasbena-sola-celje.si)