Same dobre vibracije
Od 10h do 14h
Same dobre vibracije
24. 4. 2024 ob 5:00

SEEnergy na vidiku

Foto: Radio Fantasy
Foto: Radio Fantasy
mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. o ideji konference
mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d. o pričakovanjih konference

Med 15. in 17. majem letos bo Celjski sejem gostil največji B2B dogodek na temo energetike v JV Evropi. Konferenca bo osredotočena na energetski prehod EU v nizkoogljično družbo, eden najpomembnejših projektov samostojne Slovenije, ki spreminja tržne razmere v številnih sektorjih. Podjetjem in lokalnim skupnostim prinaša številne obveznosti, izzive in vprašanja, na katera bo konferenca ponudila odgovore s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov. 

Ta edinstven dogodek, ki se bo odvijal le enkrat na dve leti, bo razdeljen na deset večjih sklopov, ki zajemajo širok spekter tem, vključno z digitalizacijo v energetiki, vetrno energijo, zajemom CO2, vodikom kot okolju prijaznim nosilcem energije in financiranjem energetskih projektov. Središčni dogodek bo potekal 17. maja, ko bodo ministri za okolje, podnebje in energijo iz JV Evrope predstavili spremembe in trende, ki jih države članice EU vnašajo v zadnje NEPN-e (Nacionalne energetske in podnebne načrte). Poleg tega bodo na konferenci obravnavane ključne teme, kot so zeleni prehod v praksi, tehnološke inovacije, zakonodajni okvir, trajnostne prakse ter financiranje zelenega prehoda.

Pomembnost zelenega prehoda v Sloveniji se v aktivni vključenosti državnih agencij, institucij, energetskih podjetij in drugih ključnih udeležencev v organizacijo dogodka. SEEnergy bo ponudil vpogled v najnovejše dosežke na področju obnovljivih virov energije, energetske učinkovitosti in trajnostnih praks v energetskem sektorju.

Mednarodna konferenca SEEnergy bo obravnavala številne teme, vključno z digitalizacijo v energetiki, vetrnimi turbinami, vodikom kot okolju prijaznim energentom, zajemom in shranjevanjem CO2 v industriji, financiranjem energetskih projektov ter prihodnostjo fotovoltaike in nuklearne energije. 

Na konferenci se bo zbralo ključne odločevalce iz JV Evrope, vključno z okoljskimi ministri, predstavniki ministrstev in Evropske unije. Hkrati pa bo potekalo tudi srečanje ZMOS, ki se ga bo udeležilo od 300 do 500 ljudi, tri tedne pred evropskimi volitvami.

Na sejmu bo tudi 31 govornikov, med drugim tudi župan Mestne občine Celje, Matija Kovač in župan Občine Kočevje ter predsedujoči Skupnosti občin Slovenije, dr. Vladimir Prebilič.

Vstopnice so že na voljo.