3. 3. 2022 ob 8:07
Kmečka večerja: To je eden najbolj zdravih obrokov na svetu!
Ta obrok je zelo zdrav in okusen, ne vsebuje glutena, je poceni in zelo enostaven za pripravo! Lahko ga uživamo na različne načine in v kombinaciji z različnimi živili.
Polenta je jed, ki izvira iz severne Italije in že dolgo velja za podeželsko jed. Je obrok iz belega ali rumenega koruznega zdroba. Koruzna moka ali zdrob zelo pozitivno vplivata na splošno zdravje ljudi. Najpomembnejše pri tej jedi je dejstvo, da polenta ne vsebuje glutena in jo lahko uživa vsak ne glede na starost.
100 g polente vsebuje približno 380 kalorij. Vsebuje samo naravne snovi, zato so ogljikovi hidrati in lipidi pozitivni za človeško telo. Polenta je odlična izbira za dojenčke in otroke.
Zdrav obrok, ki ga bodo oboževali predvsem v kombinaciji z jogurtom ali kakšno zelenjavo, ki jo imajo najmlajši radi. Drugi razlog zakaj je ta obrok idealen za otroke je ta, da polenta preprečuje nenaden padec imunosti.
Zmanjševanje tveganja za nastanek raka je ena od koristi, ki jih polenta zagotavlja človeškemu telesu. Na Univerzi v Ameriki je znanstveno dokazano, da uživanje polente bistveno zmanjša tveganje za razvoj te hude bolezni. Polenta bo zmanjšala tveganje za raka na debelem črevesu in tudi pojav hemoroidov.
Krepitev celic debelega črevesa je še en uspeh, o katerem so poročali pri ljudeh, ki so polento vključili v svoje redne obroke. Poleg tega, da jih bo okrepila, bo polenta delovala tudi antioksidativno na celoten organizem, ne le na črevesje.
Znižuje holesterol zaradi dobrih maščob, ki jih vsebuje, pa tudi vlaknin in zapletenih ogljikovih hidratov. Zato bo polenta iz teh razlogov preprečila pojav odvečne teže. Uživanje tega zdravega obroka prinaša tudi koristi, ko gre za človekovo zdravje srca in krvnega obtoka.
Sestavine, potrebne za projekte polente, so naslednje:
150 g koruzne polente
200 g moke
300 g svežega, naribanega sira
1 čajna žlička soli
1 pecilni prašek
200 ml jogurta
100 ml olja
Medtem ko se mešanica pripravlja, je treba pečico vklopiti na 200 stopinj. V posodo damo olje in jogurt ter dobro premešamo.
Ko dobimo homogeno zmes, dodamo moko in polento z žličko soli in pecilnega praška. V tem primeru je priporočljiva uporaba brezglutenske moke.
Ko so vse sestavine dobro premešane in enakomerne, dodamo na drobno narezan sir. V večji pekač damo zmes, ki smo jo predhodno namazali z malo olja.
Pečemo na 190 stopinj, dokler ne porjavi, lahko pa tudi z zobotrebcem preverimo, če je dovolj pečena. Če zobotrebec, ki je zataknjen v maso, ostane suh, je to znak, da je polenta dovolj dolgo ostala v pečici in jo pred zaužitjem, 5 minut pustimo stati na sobni temperaturi.
Med domačo in kupljeno polento je razlika. Polenta kupljena v trgovinah je obogatena z askorbinsko kislino, tj. vitamina C in beta karotena, zato je z vitaminoma A in C nekoliko bogatejša od domačih, pri kalorijah pa so ogljikovi hidrati in maščobe v podobni količini v sestavi tako domačih kot kupljenih.
Dieta s polento in jogurtom
Prehrana, v kateri sta glavna akterja jogurt kot mlečna maščoba in polenta, je v zadnjem času zelo priljubljena. Jogurt se pogosto uporablja v številnih dietah, saj vpliva tudi na uravnavanje prebave in hujšanje nasploh.
Rezultati bodo v kombinaciji s polento še boljši in močnejši.
Za tovrstno prehrano je najbolje uporabiti ekološko koruzo in mešati domačo polento z jogurtom, ki vsebuje nizko vsebnost maščob. Krožnik polente z jogurtom je treba zaužiti dvakrat na dan, najbolje zjutraj in zvečer. Zvečer je priporočljivo dve do tri ure pred spanjem.