10. 7. 2020 ob 6:57
Lubenica - popolna poletna osvežitev
Preprosto!
Lubenica tako, lubenica drugače...
Lubenica je bogat vir vitaminov A, B in C, hkrati pa vsebuje veliko antioksidantov, ki nase vežejo nevarne proste radikale v našem organizmu. Vsebuje tudi več kot 90 odstotkov vode. Je bogata z vlakninami, ki pozitivno delujejo na prebavo, pomaga pri zaprtosti, pa tudi pri zastajanju vode v telesu.
Ima pa tudi lepotni učinek – pomaga v boju proti celulitu, saj v telesu poskrbi za nekakšno drenažo. S tem ko preprečuje zastajanje vode v telesu, zavira tudi nastajanje nadležne pomarančne kože.
Kako narezati ta sočen sadež, sploh tak, ki je zares ogromen, da bomo lahko v njem čim prej uživali in bo strah pred madeži odveč? Poletno sladkanje bo pravkar postalo preprostejše.
Vsi smo vajeni velikih kosov lubenice, ki jih je težko jesti, ne da bi se pri tem popolnoma popackali. Sploh kadar v trgovini kupimo celoten sadež, je njegova priprava zaradi teže in okrogle oblike skorajda misija nemogoče. A obstaja način, kako iz sočne lubenice izrezati fine prigrizke, ki bodo nadvse praktični za postrežbo: razrezali smo veliko lubenico in se z njo tudi posladkali, rezultat pa najdete v spodnjem postopku.
1. Najprej odrežemo dno in vrh lubenice.

2. Nato jo prerežemo na dve polovici.

3. Odrezano polovico postavimo na desko ter vzdolžno zarežemo enako široke trakove. Nato jo obrnemo za 90 stopinj ter znova vzdolžno razrežemo.

Vir