Nena
Fantasyjevo popoldne
Nena
22. 4. 2020 ob 7:39

Pametna naprava Vigo rešila že tri življenja motoristov ter preprečila 35 odstotkov kraj motorjev

Slovenija prva vzpostavila avtomatski SOS klic, ki rešuje življenja motoristov

Raziskave kažejo, da motoristi spadajo med najbolj ogrožene skupine v cestnem prometu. Ob pogostih nesrečah pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda. VIGO zavarovanje (Vigo), ki sta ga v preteklem letu na trgu predstavila startup Movalyse in Zavarovalnica Sava, je s svojimi naprednimi funkcijami rešilo že tri življenja motoristov ter zaznalo več kot deset lažjih nesreč, hkrati pa je za kar 35 odstotkov zmanjšalo število kraj motorjev. Poleg zaznavanja nesreče, Vigo ponuja tudi najbolj zanesljivo zavarovanje motorja proti kraji in vpogled v njegovo lokacijo, ki je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Z natančnim sistemom ocenjevanja voženj motoriste spodbuja k doseganju boljše ocene ter k varnejši in odgovornejši vožnji. Hkrati zagotavlja popolno varnost podatkov, do katerih lahko dostopa le uporabnik. Vigo na področju zavarovanja motorjev predstavlja rešitev, ki temelji na ključnih potrebah motoristov, hkrati pa vključuje storitve izven klasičnih zavarovalnih okvirjev. 

“Povečanje varnosti motoristov v cestnem prometu je v osrčju vizije našega podjetja, saj smo tudi sami motoristi in se tveganj ter nevarnosti na cesti dobro zavedamo. Telemetrija namreč predstavlja prihodnost motorističnih zavarovanj, digitalizacija pa pomeni biti povezan in osredotočen na uporabnikove potrebe. Vigo s svojimi naprednimi funkcijami, ki so popolnoma prilagojene ključnim potrebam motoristov, uporabnika varuje in spodbuja k bolj previdni vožnji,” razlaga Rok Upelj, operativni direktor in soustanovitelj startupa Movalyse. Ob pogostih motorističnih nesrečah pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda. Največ nesreč enoslednih vozil se namreč pripeti izkušenim motoristom, ki v nekem trenutku niso kos situaciji. Z optimizacijo reakcijskega časa, od zaznave nesreče do dejanskega reševanja življenja, bi bilo marsikatero življenje lahko rešeno. Med uporabniki je Vigo zabeležil enajst prometnih nesreč z motorjem, od katerih so bile tri ocenjene kot hujše.

Vigo rešuje življenja

“Na dan nesreče sem se v večernih urah odpravljal domov. Kaj točno se je dogajalo med samo nesrečo, ne vem, saj nisem bil pri zavesti. Diagnoza, ki so jo postavili, je bila zlom roke, poškodba noge ter križnih vezi, dvakrat sem imel srčni zastoj ter epileptični napad. Časa v bolnišnici se ne spomnim. Vem le to, da je bila moja družina takrat zelo zaskrbljena, a hkrati vesela, da sem preživel. Čeprav sem imel hudo nesrečo, se veselim trenutka, ko bom po rehabilitaciji lahko ponovno sedel na motor. Vigo je rešil moje življenje,” je dejal Žan Pignar, mladi motorist, ki je v preteklem letu doživel hudo prometno nesrečo in je danes v procesu rehabilitacije. Motorist se je na dan nesreče peljal s hitrostjo 95 km/h. Na križišču brez semaforja pa mu je prednost vzel voznik avtomobila. V 1,5 sekunde je tako hitrost padla na 0 km/h. Vigo je nesrečo zaznal, aktiviral avtomatski SOS klic in v roku treh minut je na kraj nesreče prispel reševalec. 

Poleg samodejne zaznave nesreče, Vigo ponuja tudi najbolj zanesljivo zavarovanje motorja proti kraji ter natančno ocenjevanje posameznih voženj. Vigobox, ki je nameščen na motorju, je povezan z aplikacijo Vigo, preko katere uporabnik lahko preveri lokacijo motorja. V primeru, da se motor premakne, ko uporabnika ni v bližini, pa ga obvesti. “Analize, ki smo jih izvedli, so pokazale, da se 75 odskokov ukradenih motorjev ne vrne k lastniku, hkrati pa je največja skrb vsakega motorista ta, kako bo motor zavaroval pred krajo. Rezultati v prvem letu delovanja Vigo zavarovanja pa so pokazali, da je bilo z njim preprečenih 35 odstotkov vseh kraj motorjev, možnost najdbe ukradenega motorja pa je dosegla kar 90 odstotkov,” pojasnjuje Upelj. 

Vigo je več kot le zavarovanje – je način življenja

„Splošno prepričanje je, da telemetrična zavarovanja le spremljajo in beležijo vzorce vožnje končnih uporabnikov ter zavarovalnici omogočajo vpogled v način vožnje uporabnika. To dejstvo je za mnoge nesprejemljivo. V Zavarovalnici Sava digitalizacijo razumemo kot biti povezan in usmerjen na potrebe končnih uporabnikov, zato smo iskali rešitev, ki bi varovala uporabnika in njegove podatke ter hkrati učinkovito zavarovala njega in njegov motor. Prvi korak k večji povezanosti in osredotočenosti na uporabnikove potrebe smo naredili prav z Vigom, ki omogoča kakovostno neposredno komunikacijo z zavarovanci, s čimer smo uspeli medsebojne odnose okrepiti. Veseli nas, da se uporabniki počutijo varnejše na cesti ter da ga sprejemajo kot način življenja, ki izboljšuje njihovo varnost,” je pojasnil Matevž Čuček, izvršni direktor Sektorja premoženjskih zavarovanj v Zavarovalnici Sava.  

Vigo namreč predstavlja zavarovanje, popolnoma prilagojeno vsem ključnim potrebam motoristov. S funkcijo ocenjevanja voženj spodbuja k doseganju boljše ocene in s tem spodbuja k varnejši in odgovornejši vožnji. Hkrati pa zagotavlja popolno varnost podatkov, do katerih lahko dostopa le uporabnik. Zavarovalnica lahko v primeru škodnega dogodka dostopa le do ključnih informacij, kot so ime in priimek uporabnika, številka zavarovalne police in telefonska številka ter točna lokacija in čas nesreče. “Kar 62 odstotkov motoristov trdi, da z Vigom vozijo bolj varno. Verjetnost, da bo uporabnik Viga udeležen v prometni nesreči pa se je v povprečju zmanjšala za 30 odstotkov,” še dodaja Upelj. 

Vigo v 2020

V letošnjem letu ekipa načrtuje novosti, s katerimi bo uporabniško izkušnjo še izboljšala. Znotraj aplikacije je že mogoče registrirati več motorjev, zavarovati pa je mogoče tudi štirikolesnike ter motorje in skuterje do 50 ccm. Aplikacija ponuja tudi lestvice najboljših in možnost deljenja voženj prek družbenih omrežjih, novost, ki pa še prihaja, pa je vmesnik za družinske člane, preko katerega bo motorist lahko določil, kdo ga spremlja. V primeru nesreče ali kraje, bodo tudi svojci lahko ukrepali hitro.