Šušy
Jutro na Radiu Fantasy
Šušy
7. 4. 2020 ob 13:22

Živila, ki jim nikoli ne poteče rok trajanja in hrana, ki ji rok poteče prej, kot bi si mislili

To so živila, ki jim nikoli ne poteče rok trajanja
V shrambi jih imate lahko leta in leta…

Sokovi
Pasterizirani sokovi lahko v hladilniku držijo mesece, njihova sveža različica pa ni tako vztrajna. Če ste v trgovini kupili sveže iztisnjen sok ali ste ga iztisnili sami, se bo že po dnevu ali dveh na njegovi površini pojavila plesen, zato bodite pozorni, da ga porabite čim prej. (odprta kuhinja)

Ko gre za rok trajanja večine živil, si je potrebno zapomniti kar precej datumov in pred uporabo je vedno dobro tudi povohati živilo. To so živila, ki jih imamo lahko v nedogled na shrambnih policah in jih uživamo kadarkoli želimo.

Med

Zahvaljujoč čarobnemu delu čebel (imajo posebne encime, ki v bistvu zavirajo rast bakterij) in načinu, kako je predelan za shranjevanje, ima med najdaljši rok trajanja izmed vseh naštetih živil. Kozarec shranjujte tesno zaprt, da se izognete kristalizaciji. Če pa se med strdi, kozarec preprosto potopite v skledo vroče vode in ga vsake toliko časa malo premešajte, dokler se popolnoma ne utekočini.

Bel kis
Zaradi svoje močne kislosti, bo ogromna steklenica belega, destiliranega kisa ostala nespremenjena do zadnje kapljice. Kar je zelo dobro, če upoštevamo dejstvo, da ga uporabljamo v solatnih prelivih in v raztopinah za odstranjevanje madežev.

Žgane pijače
Saj veste, tista fancy steklenica viskija, na kateri se že od lanskega Božiča nabira prah? Požirek lahko naredite kadarkoli želite. Pomembno je zgolj to, da jo hranite v suhem in hladnem prostoru in če je ne boste prej spili, bo zdržala tudi več desetletij.

Ekstrakt vanilije
Ampak ne govorimo o umetnih zadevah. Čisti, pravi, 100-odstotni ekstrakt, ki izboljša okus vsem našim najljubšim sladicam. Izkazalo se je, da ga vsebnost alkohola ohranja svežega (in dišečega) za vedno.

Posušen fižol
Posušene stročnice so darilo, ki vas vedno znova obdaruje. Vsebujejo polno beljakovin in vlaknin, imajo dolgi rok trajanja in
– za razliko od svojih konzerviranih različic – vsebujejo nizko vrednost natrija.

Riž
Bel, divji, jasminov, basmati
– večina vrst riža zdrži nespremenjena leta in leta. Shranjujte ga v neprodušno zaprti posodi ali embalaži, saj s tem preprečite, da bi žuželke prišle do njega. Edina izjema je rjavi riž, ki vsebuje naravna olja, ta pa povzročajo, da živilo hitreje postane žarko.

Sol
Se spomnite periodnega sistema elementov? No, sol ali natrijev klorid je naravni mineral, ki ga najdemo v zemlji. Zato niti ni tako presenetljivo dejstvo, da začimba ostane zelo dolgo sveža. Vendar pa jodizacija zmanjša soli rok trajanja za približno 5 let, tako da raje uporabljajte košer ali morsko sol.

Sladkor
In če gremo na nasprotni konec spektra okusov, pa se sladkor
– bel, rjav in celo v prahu – nikoli ne pokvari, saj ne spodbuja rast bakterij. Morda ga bote morali zgolj malo zmehčati od časa do časa, saj se kaj hitro izsuši in lahko nastanejo trde sladkorne kepe.

Instant kava
Kadarkoli potrebujete dozo kofeina (kar je vedno), je dobro vedeti, da imate lahko v shrambni omari vedno na zalogi ogromne količine kave. Za razliko od sveže mletih kavnih zrn, instant kava ne vsebuje popoloma nič vlage. Zato je popolna do zadnje kapljice. (modna)

Na drugi strani pa imamo hrano, ki ji rok poteče prej, kot bi si mislili

Obstaja nevarnost, da boste po koncu branja tekli v svojo shrambo!

To, da je treba biti previden z jajci, mesom in ribami, vemo. Kaj pa, ko govorimo o (na prvi pogled) manj občutljivih sestavinah, ki jih dnevno uporabljamo v naših kuhinjah? Če imate pri hiši vedno kaj na zalogi, se rado zgodi, da imate nekatere sestavine na policah, a pozabite nanje. A čeprav ne govorimo nujno o hrani živalskega izvora, to še ne pomeni, da njen rok trajanja seže v nedogled. Zato danes svetujemo, kaj v shrambi je morda že dolgo časa pretečeno.

Kečap in druge omake
Razumemo, da celotne vsebine sladke paradižnikove omake ne porabite pri enem obroku. A to še ne pomeni, da lahko njen preostanek hranite še nekaj mesecev. Kot je za portal Insider povedala Isabel Maples, predstavnica Akademije nutricistov in dietetikov, naj bi odprt kečap in podobne omake porabili najkasneje v enem mesecu. Malce dlje bo v hladilniku preživela industrijska majoneza, ki bo odprta še vedno užitna po 10 do 12 tednih. Precej bolj potrpežljiva pa bo v hladilniku gorčica, ki bo uporabna celo po dveh letih.

Čaj in kava
Čeprav se obe sestavini zdita precej nepokvarljivi, naj vas opozorimo, da to ne drži. Eterična olja v čaju se bodo namreč nekaj tednov po odprtju izsušila in čaj bo imel manj intenziven okus. Tudi kavo naj bi praviloma porabili do meseca po odprtju, njena instant različica pa traja malce dlje, 2 meseca.

Konzerve
Če ste si pripravili zalogo za morebiten konec sveta, naj vam povemo, da ta žal ne bo zdržala dlje od petih let. Posebej pozorni morate biti pri živilih, ki vsebujejo veliko kisline, saj ta namreč prične načenjati samo konzervo. Paradižnikove mezge, kisle juhe in podobna živila tako porabite najkasneje v 18 mesecih od nakupa. Bodo pa konzerviran grah, koruza in podobna živila preživela tudi do pet let.

Suhe začimbe
Tudi te niso nesmrtne, pa čeprav bi si tako mislili. Podobno kot pri čaju nastane težava zaradi izhlapevanja njihovega eteričnega olja. Stara zelišča vam seveda ne bodo škodovala, a od njih ne pričakujte več, da bodo obogatila vaše jedi. Kako veste, da je začimbam potekel rok trajanja, preverite tukaj.

Moka
Verjetno si niti ne predstavljate, kako je videti pokvarjena moka in lahko vas pomirimo, da ne more škoditi vašemu zdravju. Je pa res, da bo pretečen rok uporabe slabo vplival na vaš končni izdelek. Starejša kot je moka, manj okusen bo kruh, če povzamemo. Nutricisti priporočajo, da jo porabite najkasneje v pol leta, opozarjajo pa tudi, da se bo polnozrnata moka postarala hitreje kot navadna bela. Enako velja za polnozrnati riž v primerjavi z običajnim.

Oreščki
Sploh, če jih hranite v steklenih kozarcih na svetlobi, obstaja nevarnost, da bodo postali žarki. Sicer pa velja pravilo, bolj kot so oreščki oljnati, hitreje se bodo pokvarili in dobili grenak okus.

Sokovi
Pasterizirani sokovi lahko v hladilniku držijo mesece, njihova sveža različica pa ni tako vztrajna. Če ste v trgovini kupili sveže iztisnjen sok ali ste ga iztisnili sami, se bo že po dnevu ali dveh na njegovi površini pojavila plesen, zato bodite pozorni, da ga porabite čim prej. (delo)