Fantasyjev vikend
Same dobre vibracije
Fantasyjev vikend
27. 2. 2020 ob 10:47

Jazz glasba je zavzela Velenje

Drago Martinšek, vodja urada za družbene dejavnosti na MOV
Drago Martinšek o tem, zakaj jazz

V Velenju v tem tednu poteka Kreativna jazz klinika Velenje, eden od najpomembnejših glasbeno-izobraževalnih dogodkov pri nas, na katerem so se kalili številni zdaj že uveljavljeni glasbeniki.

Kreativno jazz kliniko so v Velenju prvič organizirali leta 2000 pod umetniškim vodstvom legendarnega jazzovskega vibrafonista Boška Petrovića, za njim pa je vodstvo prevzel saksofonist in Prešernov nagrajenec, domačin Jure Pukl, ki zdaj živi v New Yorku.

Poleg Mestne občine Velenje, ki finančno podpira dogodek, kot soorganizatorja sodelujeta še Festival Velenje, ki zagotavlja prostore za izvedbo koncertov s tehničnim osebjem in promocijo ter Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ki zagotavlja prostore za izobraževanje udeležencev in slušateljev, izvedbo koncertov ter tehnično osebje.

Na dogodku sodeluje 15 mentorjev, priznanih jazzovskih glasbenikov, in 63 slušateljev iz sedmih držav. Kreativna jazz klinika je namenjena mladim glasbenikom, ljubiteljem jazz glasbe, v času projekta pa preko dneva potekajo učne ure, zvečer pa velenjske dvorane, kot so dvorane glasbene šole, Max klub in tako dalje, polnijo jazz koncerti udeležencev delavnice. Več v avdio izjavi Draga Martinška, vodje urada za družbene dejavnosti na MOV.

Zaključni koncert udeležencev bo v soboto, 29. februarja, ob 18. uri, v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje. Celoten spremljevalni program najdete na njihovi spletni strani.

Kreativna jazz klinika bo kmalu praznovala že 20 let svojega obstoja, zato nas je zanimalo, zakaj ravno jazz. Martinšek je pojasnil, da ima Velenje pravzaprav neko domicilno pravico do jazza, saj je velenjski Max klub že pred desetletji kot prvi začel z jazzovskimi dogodki. Velenje je na tak način postalo jazzovsko središče v Sloveniji in širše. Več v njegovi izjavi.

Kot dodaja Martinšek, odzivi širom sveta kažejo na to, da je Kreativna jazz klinika Velenje izjemno pomemben jazzovski dogodek pri nas in po svetu. (MH, Fotografija: MOV)