Nena
Fantasyjevo popoldne
Nena
28. 1. 2020 ob 9:19

Fakulteta za logistiko s posebnim izobraževalno-tekmovalnim programom opominja na trajnostno mobilnost

Celjska Fakulteta za logistiko Univerze Maribor je pričela z edinstvenim Izobraževalno-tekmovalnim programom H2Student. Z drugačnim pristopom želijo med mladimi ozavestiti pomen trajnostne mobilnosti in okoljske trajnosti ter dvigniti zavedanja o negativnih učinkih današnjega načina transporta na kakovost zraka v mestih in na zdravje ljudi. 

Program poteka vzporedno z izvajanjem projekta – »Koridor brezemisijske mobilnosti Slovenije«, ki ga v Sloveniji pelje podjetje ECUBES. V okviru projekta so se lotili izzivov implementacije vodikovih tehnologij v Sloveniji. Medtem ko platformo H2Student vodi Fakulteta za logistiko UM.

Vodja programa H2Student je izredni profesor na Fakulteti za logistiko Matjaž Knez, ki pravi, da so se »v sodelovanju s podjetjem Ecubes hipno odločili, da pristopimo k promociji vodika kot alternativnega  goriva in nastala je ideja o ustanovitvi programa H2Student, ki zajema celotno izobraževalno vertikalo.  Tako bodo otroci v osnovnih šolah risali na temo trajnostne mobilnosti, v srednjih šolah se bo izvajal Izobraževalno tekmovalni del z avtomobili iz lego kock, na univerzitetnem nivoju pa Fakulteta za logistiko UM organizira Mednarodni simpozij za raziskovalce in študente, z naslovom: “Priložnosti in izzivi vodikovih tehnologij za trajnostno mobilnost in čistejši planet”, kamor bomo povabili svetovno priznane strokovnjake.«

V okviru tekmovalnega dela bodo na petnajstih slovenskih srednjih šolah izvedli predtekmovanja, iz katerih se bo osem najboljših ekip uvrstilo v finale H2Student tekmovanja z Lego vozili na vodik, ki se bo odvil na Mednarodnem sejmu Energetika Interklima, med 31. marcem in 3. aprilom  v Celju. 

»Za izpeljavo zaključnega dogodka imamo na Celjskem sejmišču na razpolago celotno halo C – 2500 m2 površin. Našemu programu podaja posebno težo tudi sodelovanje z MORS; na približno 1000 m2 bodo razstavili njihovo opremo na osnovi vodikovih tehnologij, s katero razpolagajo. 

Veseli smo tudi, da aktivnosti H2Student programa od začetka podpira CES Insitute, ki bo v okviru H2Student programa, v Celju tudi izvedel predstavitev njihovega patentiranega izuma postopka za shranjevanje električne energije v trdni snovi,« je izpostavil Matjaž Knez. 

Ocenjujejo, da bo v celotnem H2Student programu letos neposredno sodelovalo preko 1.000 otrok. (MH, fotografija:  Igor Grofelnik, Fakulteta za logistiko)