Barbara Pirh
Od desetih do dveh
Barbara Pirh
12. 7. 2018 ob 8:01

V Celjskem mladinskem centru se bodo borili proti sovražnemu govoru

V Celjskem mladinskem centru bodo od danes pa do četrtka gostili mladinsko izmenjavo »E-ville skupnosti v boju proti sovražnemu govoru in radikalizaciji mladih«, ki je bila pripravljena kot odgovor na vse prisotnejši sovražni govor na spletu ter visok pojav radikalizacije mladih v Evropi.

V MCC Hostlu bo nastanjenih 30 mladih iz Italije, Španije, Latvije in Slovenije. Udeleženci bodo skozi aktivno sodelovanje razvijali in pridobivali ključne kompetence v neformalnem izobraževanju, krepili zavedanje kulturne raznolikosti in spoštovanja drugačnosti, postali e-ambasadorji proti sovražnemu govoru in radikalizaciji ter nudili oporo drugim mladim v svojih lokalnih skupnostih preko projektnih E-ville Facebook skupin. Z izvajanjem interaktivnih delavnic, predavanj, terenskim delom, kreativnim ustvarjanjem in postavitvijo umetniške razstave bodo prepoznavali načine, vzroke in posledice sovražnega  govora in radikalizacije. Rezultati aktivnosti bodo združeni v e-priročniku, ki bo v angleškem jeziku in prosto dostopen vsem, ki bi si želeli okrepiti znanje na področju omenjene problematike. 

V torek, 17. julija ob 16. uri, pa bodo udeleženci otvorili razstavo »Spoštuj, ne obrekuj!«, ki bo neposreden rezultat prepoznavanja sovražnih sporočil/grafitov po mestu Celju in njihova umetniška interpretacija, kako jih spremeniti v pozitivna. (MO, foto: arhiv Radia Fantasy)